Search

Monday 30 May 2016

11. blog post CZ

Sociální inovace, které mě oslovují

Naše nápady sociálních inovací jsou na našem FB zde. Čekáme na ty tvoje!


S příchodem projektu na téma sociální inovace jsem si začala všímat příkladů sociálních inovací ve svém okolí. Je jasné, že u jejich zrodu stál někdo, kdo se nebál hledat nové řešení. Osobně jsou mi nejvíce sympatické počiny založené na propojování lidí různých věkových kategorií a tužeb, a na vzájemném sdílení přebytku, umu, znalostí a dobré vůle. Obdivuji, když tomu dá někdo konkrétní podobu a funguje to. Níže je jen několik příkladů, jejichž využívání šetří peněženku a navíc je obohacující, ekologické, objevné, dobrodružné a ještě se u toho dá leccos naučit. Stojí na principech jako jsou spolehlivost, důvěryhodnost, autentičnost, šetrnost k životnímu prostředí, radost z poznávání. Většinu z nich jsem vyzkoušela a můžu jedině doporučit.

CouchSurfing - přespávání u místních hostitelů – zdarma


 
Airbnb - ubytování u místních hostitelů po celém světě


NAUČMESE - sdílení dovedností a znalostí


Bla Bla Car - levné cestování a nové kontakty


Stejně jako ti přede mnou jsem u svého nápadu sociální inovace řešila, jak ho zrealizovat. Vybrala jsem si crowdfunding, protože jsem chtěla, kromě peněz do začátku, informovat o svém záměru hodně lidí. Pro prezentaci jsem zvolila video animaci a dala ji na HitHit - funguje to tak, že projekt je tam po dobu 40 dnů a ty za ni musíš od lidí vybrat celou požadovanou částku. Uff, nevěděla jsem, že musím být zároveň maximálně úspěšnou specialistkou na online marketing! O příspěvek je potřeba se starat jako o zboží v krámě – propagovat, vytvářet další podpůrné události, vyburcovat kamarády, jejich kamarády a jejich kamarády, zkrátka poctivě si to odpracovat. Mně se to napoprvé nepodařilo, ale vím, že to zkusím znovu, už poučená – seminář “jak na to” jsem sice absolvovala až s křížkem po funuse, ale zato mám jasno, jak to udělat lépe. Záznam semináře je k mání zde mrkni se na něj raději předem.


Užitečné nápady mladých lidí dneska podporují zejména velké firmy, které v nich vidí své budoucí klienty. Proto své programy společenské zodpovědnosti, které jsou pro ně důležitým marketingovým nástrojem, zaměřují tímto směrem. 
Např. SMARTUP nebo VpohybuOba jsou vzdělávací a networkingové, takže když si nevíš rady, dostaneš podporu a potřebné kontakty. Hlavně se ale seznámíš s nástrojem, kterému se říká „projekt“ – umíš-li svůj nápad překlopit do podoby projektu, můžeš hledat jeho financování všude možně, od malých místních nadací zaměřených na určitou oblast (např. Nadace Veronica) až po Evropský sociální fond (jen si všimni, kolik různých staveb a služeb ve Tvém okolí má někde nenápadnou cedulku Realizováno z ESF). Finanční pomoci se pak říká grant nebo dotace a může jít o milióny.


Jsi podnikavý? Pak jsou tu pro tebe další programy podpory. Například Nastartujte se je grantový program Komerční banky a díky němu se mohly „vylíhnout“ např. ponožkoboty Skinners nebo nástroj na prevenci nehod DataFromSky. Mladý podnikavec, zpravidla student VŠ, by nejspíš zamířil do podnikatelského inkubátoru a se zajímavými lidmi by se setkával v tzv. co-workingovém centru, jako je např. Impact Hub v Brně. Rozhovor s jeho zakladatelem najdeš zde.


Coby teenagera na střední škole tě ale můžou podpořit i ve tvé škole nebo na místní radnici – budeš ale potřebovat dobře vysvětlit, o co ti jde a komu tím chceš pomoci. Pak je nutné vědět, že velká věc vzniká krok po kroku a zraje měsíce, třeba i roky. Vydržíš jít a nenechat se odradit? Sleduj náš blog dál – budeme uveřejňovat rozhovory s lidmi, kteří to nevzdali a jejich dílo se stalo příkladem fungující sociální inovace.


This blog is a part of the project Empowering Youth To Become Social Innovators, realised under the Erasmus+ partnership programme. The project is coordinated by a Czech NGO DYNAMA, z.s., seated in Brno and an Estonian NGO Youth Club Active, seated in Tallinn. This project contributes to the development of non formal learning of the youth.

No comments:

Post a Comment